ציון רבי נחמן מברסלב זיע"א
בעבר ובהווה
"כִּי שָׁם הַמָּקוֹם הַמּוּכָן לוֹ מִשֵּׁשֶׁת יְמֵי בְרֵאשִׁית לַעֲסֹק שָׁם בְּתִקּוּן הָעוֹלָם לְדוֹרוֹת לְכָל מִי שֶׁיָּבוֹא אֵלָיו לְשָׁם"
ימי מוהרנ"ת ס"ו
בי"ח תשרי תקע"א נפטר רבי נחמן מברסלב זיע"א, ועל פי בקשתו המפורשת, נטמן בבית הקברות העתיק של העיר אומן, שם נטמנו גם שלשים אלף הקדושים שנרצחו בפרעות תקכ"ח.
חצי שנה התגורר רבי נחמן בעיר אומן, אליה עבר מהעיר ברסלב, ו"כל עיקר ביאתו לאומן היה בשביל להסתלק שם כאשר נשמע מפיו בפירוש כמה פעמים", "כאשר נשמע מפיו הקדוש פעמים אין מספר וכו' שקהילת אומן הוטבה בעיניו להיקבר שם, מחמת שהיו שם קדושים הרבה וכו' … כי שם המקום המוכן לו מששת ימי בראשית, לעסוק שם בתיקון העולם לדורות, לכל מי שיבוא אליו לשם ויאמר העשרה קפיטל תהלים הידועים אצלנו, כאשר הבטיח בחיים חיותו. אשרי הזוכה לזה" (ימי מוהרנ"ת סימן ס"ו).
קבר רבי נחמן מברסלב באומן
רבבות יהודים (ושאינם יהודים), מכל רחבי העולם, פוקדים מדי שנה את ציון רבי נחמן מברסלב השוכן בעיר אומן שבמחוז צ'ארקס באוקראינה. עשרות אלפי גברים ונשים, זקנים ונערים מכל עדות ישראל המבקשים קרבת השם, ישועה או חיזוק לנשמה, עולים לפקוד, להשתטח ולהתפלל על ציונו הקדוש ולקיים את רצונו ועצותיו ואת בקשתו שיבואו להשתטח על ציונו הקדוש.
ההבטחות והתיקונים המיוחדים בציון רבינו הקדוש
רבינו הקדוש, רבי נחמן מברסלב זיע"א הבטיח, שמי שיבוא לקברו, ייתן פרוטה לצדקה ויאמר את עשרת המזמורים של התיקון הכללי, אזי אפילו אם גדלו ועצמו עוונותיו וחטאיו מאד מאד חס ושלום, רבינו יתאמץ בשבילו מאד להושיעו ולתקנו. ובהפיאות ימשוך ויוציא אותו מהגיהינום. אפילו אם יהיה אותו האדם איך שיהיה אפילו עבר מה שעבר, רק מעתה יקבל על עצמו שלא ישוב לאיוולתו חס ושלום, זאת אומרת: שיעשה תשובה באמת.
ואמר: "אני חזק מאד בכל הדברים שלי, אך בזה אני חזק ביותר. שאלו העשרה קפיטל (פרקי תהילים) מועילים מאד מאד".
בלילה שקודם הסתלקותו אמר: "מה לכם לדאוג מאחר שאני הולך לפניכם. ומה אם הנשמות שלא הכירו אותי כלל הם מצפים על תיקונים שלי, מכל שכן אתם".
ציון רבי נחמן מברסלב הוא המקום לקיום העצה המיוחדת לקבלת התיקון המובטח
כאן, בקברו של רבינו הקדוש, יכול כל אדם, איש או אשה, לזכות ולקבל את הבטחותיו ואת תיקוניו הידועים של רבנו זיע"א, ובפרט את העצה המיוחדת באמירת התיקון הכללי אותה גילה רבנו ואף ייחד עדים להבטחה זו כי כל מי שיגיע אל קברו, ייתן פרוטה לצדקה לטובת הצדיק ויאמר את התיקון הכללי רבנו יוציאו משאול תחתית כאמור.
תולדות אוהל ציון רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א
אוהל ציון רביה"ק לאחר פטירתו
שנת תקע"א
ביום שלישי של חול המועד סוכות, ח"י תשרי, בשנת תקע"א [1810] נפטר רבינו, רבי נחמן מברסלב, זכותו תגן עלינו. לאחר פטירתו הקימה זוגתו [בזיוו"ש] אהל על ציונו.
על קבר רבי נחמן מברסלב לא הייתה מציבה, אלא לוח בטון ללא כיתוב, מגודר בגדר עץ, ומעליהם, על הקיר – נר תמיד משמן זית
תש"ד-תש"ז
"איכה חרב האולם..."
האהל עמד עד שנת תש"ד, אז – בעיצומה של מלחמת העולם השניה – נחרב בהפצצה גרמנית. קבר רבי נחמן מברסלב עמד כך בהריסותיו עד שנת תש"ז, אז לאחר השתלשלות ארוכה ומסירות נפש של אנ"ש, נבנה הבית שעמד צמוד לציון במשך כל שנות השלטון הקומוניסטי.
הבית נבנה כך שמתחת לחלונו השני התחיל ציון רבי נחמן מברסלב, והוא הוא הבית שקירו החיצוני, הצבוע צהוב, היה הדבר המוכר ביותר לכל חסיד ברסלב באשר הוא שם, במשך שנים ארוכות.
הציון היה חלק משביל מרוצף צמוד לציון (ולגדר), ללא שום סימון.
תשל"ט
סכנה חמורה לציון הק'
בשנת תשל"ט ביקשו הקומוניסטים להרוס את הציון ולהקים במקום רבי קומות. ר' יואל שטרקס, שממקום מגוריו בחרקוב שמר על קשר תמידי עם ציון רביה"ק, התוודע לסכנה ובדרך לא דרך עדכן מיד את משפיעי החסידות בארץ ישראל. לאחר מסע השתדלויות חובק עולם (בסיועם של הרבי מליובאוויטש זיע"א ורבי יואל מסאטמאר זיע"א, ר' פנחס טייץ ור' משה שרר מאגודת ישראל דאמריקה ואישי ציבור נוספים) ולאור פנייתו של הנשיא קרטר לשליט בריה"מ ברז'נייב, הודיעו השלטונות הקומוניסטים כי הציון לא יפגע, וכך ניצלו ציון רבי נחמן מברסלב וחלק מבית הקברות מהרס מוחלט.
בחורף שנת תשמ"ו, ביקר באומן הר"ר בנימין זאב קנפלמכר הי"ו, צייר ומעטר מוכשר, והוא עיטר את אזור הציון שבשביל בכיתוב: "מה נורא המקום הקדוש הזה" – "ציון רבינו הקדוש הננמ"ח מברסלב".
תשנ"א
לאחר נפילת הקומוניזם
בשנה שלאחריה, תש"ן, קרס מסך הברזל ונפל, בקול דממה דקה שהרעישה את העולם. מיד לאחר נפילת המסך, והקמת מדינת אוקראינה העצמאית, הוקם ה"ועד העולמי דחסידי ברסלב", שבראשו עמד אז הרה"ח ר' משה ביננשטוק. הועד פעל לשיקום הציון, ולהכנת התשתית לקיבוץ הקדוש על ציון רבינו ז"ל, ואחת מפעולותיו הראשונות היה להקים מצבה על הציון, ובשנת תשנ"א הוקמה על הציון מצבת שיש פשוטה, 10 ס"מ גובהה.
בשנת תשנ"ב הועמדה מצבת השיש הגבוהה שעמדה על הציון עד שנת תשנ"ח.
כל אותו הזמן, התנהלו מגעים עם בעלי הדירות שעל ציון רבי נחמן מברסלב, במטרה לרכוש את הדירות ולהעבירם לרשות חסידי ברסלב, במטרה להרחיב את שטח הרחבה הסמוכה לציון, כדי שהמקום יוכל לקלוט את אלפי החסידים העולים אומנה, שמספרם עולה משנה לשנה.
תשנ"ח
"והבית בהבנותו..."
בשנת תשנ"ח, לאחר שנים של משא ומתן, הגיעו אנשי "הועד העולמי" (שאז עמד בראשו הר"ר נתן דב קרמר) ובעלי הדירות שעל ציון רבי נחמן מברסלב להסכם והדירות עברו לבעלותו של ה"ועד העולמי".
מיד לאחר מכן הוחל בבניית אהל חדש ומרווח, ובהקמת מציבה חדשה ומפוארת, בתיאום והכוונת אגודת "אתרא קדישא" (על מנת למנוע פגיעה בקברים, שהרי כל השטח הוא בית קברות). הבניה הסתיימה עוד באותה שנה, לקראת ראש השנה תשנ"ט.
מאז שופצה הרחבה והוגדלה כמה פעמים, נוסף היכל כהנים מפואר, ועל פי חזון "איחוד ברסלב" יוקם בע"ה מבנה מפואר לכבוד ציון רביה"ק ולכבוד בית הקברות, בגודל המתאים למס' העולים הגדל והולך לציונו הקדוש של רבינו הקדוש, רבי נחמן מברסלב, זכותו תגן עלינו.
עוזרים לרבי נחמן!
קחו חלק בהוצאות הגדולות של החזקת מתחם ציון רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א, שהבטיח "עבורי לא הפסיד איש, כי ממי שאני לוקח – לזה אני נותן!"